Myren Inden

Myren Inden1

In response to Fritz Hansen’s on-going Designer’s reflection upon the 3107, Myren Inden cites history as its origin point. The Ant chair was the first plywood chair to have a continuous seat and back. It’s characteristic silhouette is the result of this effort.

The 3107 is Jacobsen’s most popular chair, but its initial release flagged in sales until the publication of Lewis Morley’s photograph of Katherine Keeler in 1963. After which, sales for the 3107 took off internationally and hasn’t ebbed since. Keeler was ironically seated in a knock-off, yet the power of these two “forms” together: Keeler and Jacobsen’s design carried the day.

Knock-offs are major design industry issues and the 3107 is arguably the most knocked-off chair produced. The Morley photograph uses a knock-off with a knock-out within, showing a glimpse of Keeler’s torso. The Ant chair’s iconic silhouette is the knock-out within Myren Inden, referencing both the structural origin of the 3107 and the iconic Morley photograph that gave the chair global recognition. All of these notions are embodied within Myren Inden, hence the “updated” Morley shot presented here.

Myren Inden can be produced using similar methods Fritz Hansen uses for both the Ant and the 3107, albeit with a slight scaling adjustment. The rendered images shown are based on fully lacquered pieces with the “cut” section painted the complimentary color for visual effect.

MyrenInden purple MyrenInden redMyrenInden brown

Background photos courtesy of Fritz Hansen

Divine Sanctuary


The Divine Sanctuary is a proposal to convert a significant, neglected structure into a “city of memories.”  This columbarium will be a place for urbanites to memorialize and grieve their deceased loved ones in a personal and contemporary way.  It will activate an urban neglected asset  by giving life through the celebration of death.








The Divine Sanctuary will transform the way urban Americans perceive the funerary industry and will bring that industry into the 21st century.

Cremation is the foremost rising trend in funerary services for a multitude of reasons.  Primarily, economy is the driver, followed by customization options, land use concerns and funerary preferences, such as religion and philosophy.  At the moment, basic cremation services can be had for as little as $800.  The cremains are strewn per the whim of the recipient and/or deceased.

The Divine Sanctuary creates a demand for a proximal place of rest in a 21st century atmosphere.  The preserved building lends the project prestige, history, charm, stature and community.  Urbanity keeps one closer to the deceased versus the distant cemeteries of today.  Its design is accepting of impromptu and personal memorials.  Customization from the service to the interment is the standard.  It is a mirror of the city itself with its neighborhoods, blocks, vistas and landmarks.  No option exists like it.  Hence all funerary services are provided for within one protected historic city structure.

When someone passes we lose a part of our community.  Their burial often happens outside of the city and subsequently we lose the connection. The urban fabric in which we live represents all of us; from its quilt of neighborhoods, cultural institutions and buildings.  While we are all different we are all part of this urban collective.

This building is the sanctuary where affordable cremation , interment and ceremony will occur.  This secular institution accommodates all cultures funerary needs.  Each customized placement will be set in perpetuity in an historically preserved building.  The setting provides contemplative perspectives amongst a shared urban setting.  In addition to the funerary art created by varying artisans, the space will be filled with a changing curation of contemporary art.  This adds further life and renews each visit.

The Divine Sanctuary preserves their legacy, close to where we live, to rest in peace in a place that is dear to all of us.

A protected historic building that will allow us all to share in their memory.



Facade & Tenant Fit out


Asked to rework an existing facade in a West Philadelphia neighborhood for a new banking tenant, we revealed the potential of what was a run-down masonry exterior.  Color accents were placed where appropriate to highlight the brand.  An interior layout was also drawn to demonstrate tenant viability.  All aspects were modeled in 3D.


The existing facade

VIEW night2

Night view


A Vacant Lot Rethought

As a presage to the Accordience concept, many ideas were envisioned looking at the border of the urban “missing tooth.” When a building is missing in the middle of a block, the street wall is broken creating an uncomfortable scenario.   Often, vegetation becomes unruly, waste is dumped there or  other untoward activities occur.  The liability of an unsanctioned lot usage can thus be detrimental to the site.  Therefore, usually lot owners resort to chain link fencing as a pragmatic method to deter people from using the lot.

However, there are other means to provide a barrier, but simultaneously engage the pedestrian.

BOXING FINAL2A Workout on the street:  Blow off a little steam by hitting the bag.  When done simply slide the equipment back into place.

TOOLS FINAL2Tools for the neighborhood.  Empowers local residents with street cleaning tools that everyone shares.  The painted handles give away where they came from and where they belong.

FOOD BOARD FINAL2Grab a bite.  A makeshift storefront that gives a bit more space than the food cart and could earn income on the lot.

ART WALL FINAL2Art gallery.  Showcase a local artist’s work for a month at a time.

BOOKWALL FINAL2Book swap.  Take a book, leave a book.

chalkboard final2Graffiti zone.  A chalkboard wall can compete with the permanence of graffiti and is easier to police.  Go big!

chessbaord final2Chess anyone?  Gaming keeps minds active and eyes on the street.

peg board final2Sidewalk sale.  A simple peg board allows locals to set up shop anytime.  When items are displayed well, sales skyrocket.

RECYCLE FINAL2Recycling station.  Color coded and simple to use, these containers would educate the community about what technical nutrients are in their trash.  Each container can be simply wheeled from its slot to the hauler.

land mine finalAchtung!  Leave the lot open, but tread lightly, there could be land mines.

rockwall final2Climbing wall.  Test your strength and agility to obtain a better view.  Climb at your own risk!

New Tree Concept

int view

RethinkTANK was invited to assist with the development of a new store concept.  NewTree, a retailer and confection shop of sustainable chocolate and tea products, was looking for a branded visual aesthetic as an entry into the American cafe market.  RethinkTank assisted with envisioning for the store and created the renderings for the concept board based upon a rough space survey, interior photographs of the unfinished space and Google street view.  NewTree opened in 2012 in San Francisco. with Heather Frank & Phil Otto.

  NT choco stand NT entry view NT ext NT NORTH INT ELEV nt south int elev

Renderings below: original concept with no actual space.


University of Pennsylvania: Fisher-Bennett Hall Visualizations

1-Fisher-Bennett Hall Garden

Dagit Saylor Architects were hired to renovate The University of Pennsylvania’s Fisher-Bennett Hall to accommodate larger seminar rooms, music education classrooms and a new garden entry on the southwestern side of the building.  In order to illustrate the design concepts and to achieve additional donor funding, renderings were developed by RethinkTANK.  All visualizations were developed by RethinkTANK.  Design by Dagit Saylor Architects.

2-Fisher-Bennett Hall Garden

Exterior sunken court, Bok Garden, as built.  Previous image shows the same space as a rendering.  The entire space had to be developed virtually from working drawings because the existing conditions were not conducive for photography.

3-Fisher-Bennett Hall seminar lounge 4-bennet hall main

Penniman Seminar room central student lounge as built.  Previous image shows the same space with the adjacent doors open and a view to the corner of 34th and Walnut.

6-Fisher-Bennett Hall seminar lounge


Above: Semeniar room view from student lounge with afternoon light.  Both rooms are visible with the upper room having fritted glass.

7-Fisher-Bennett Hall seminar room

A reconfigured seminar room space showing the ground floor fully open.


8-Fisher-Bennett Hall seminar room

Seminar room as built

9-music entry view

The Rose recital hall for music study as visualized.  Below:  The same room as built.


11-music sitting view2

Rose recital hall as visualized facing the entry.  Below: as built

12-bennet hall music2

Below:  A renovated classroom space visualized.   100% modeled.

13-141 meco4

Monument for the Russian Soul


Lenin’s tomb in modern day Russia is both a landmark and a monument to the Soviet era. The tomb is a major tourist attraction, but simultaneously is despised by citizens of the Soviet era. This political tension inspired Venus Victory-Kouzine to reevaluate the structure for her Master’s Interior design thesis at Pratt Institute. The interior in her design has been completely gutted to create a Monument for the Russian Soul in four parts. The new exhibition space is composed of a Dream zone, Repression realm and Chaos area at the entry level with a temporary exhibit space above and below, a solace space coupled with a cafe. All of these areas are visually linked via new skylit atrium and reached by a remarkable, suspended glass stair. Also suspended in the atrium is a glass lantern whose stepped form is reminiscent of Lenin’s tomb, which is absent but ever present.

RethinkTANK’s role was to visualize the concept based on CAD drawings, photographs, discussion, sketches and ideation elements. The entire tomb was modeled from supplied drawings and in-depth research and historical photographs. Separate research was done to accurately model and design the suspended stair. Similarly, the skylight was solely modeled on a RethinkTANK design and research. The gallery layout, content and method of presentation was provided by RethinkTANK. Lastly, modifications to the original concept based upon codes and circulation patterns were done by RethinkTANK.

The end result is a series of provocative images that will hopefully encourage the call for a new evaluation of the site and its potential historical worth.


Above: Museum for the Russian Soul written in Russian adorns the entry wall of acid-etched glass.  A strip of visibility gives a glimpse of the space beyond.  Below:  The Dream zone with mirrored panels with projected, fractured images of what the Soviet revolution promised.


Above: The Dream zone viewed towards the entry. Below:  The entry to the Repression realm.


Above: View down the tight Repression realm with Soviet era achievements framed in glowing Soviet red boxes in a sea of concrete, stone and battered wood emphasizing that these achievements were on the backs of those that were purged or enslaved in Gulags to build modern Russia.  Below: A closeup of a display box.  Nestled within this area and positioned at the exact point of view, is a framed photo of Lenin’s tomb.  This is shown at the beginning.


Above:  The chaos of the post-Soviet era is made manifest through a metaphor of tumbled Taiga birches represented in glowing glass, stainless steel and white lit cylinders.  Below:  the Chaos area viewed back at its entry.


Above:  The Chaos area with domed speakers offering poetry and hope with a view out to the Dream zone.  Below:  The atrium view showing the suspended glass lantern, Dream zone, Repression realm  and the temporary exhibition space.

atrium-stair-lantern-glowgallery view 3

Above:  The temporary exhibition space with double-sided, suspended images from Pripyat, Chernobyl by the extraordinary photographer Robert Polidori.  These images best represent the failed legacy of the Soviet era, with Pripyat a “model” town full of contained, healthy, educated citizenry laid to waste by a nuclear blast at Chernobyl reactor.  Below:  The exhibition space viewed from the atrium.


Above:  A view of the remarkable, suspended glass stair, suspended lantern and solace pool below.  Diachroic panels hide back of house facilities.  The cafe is adjacent.  Below:   A view of the suspended lantern and temporary exhibit space from the lower level.

atrium view lanternATRIUM-SKYLIGHT

Above:  A view of the skylight constructed of laminated glass beams set in a grid with stainless steel clamps and rods supporting a vaulted skylight. The blue sky is optimistic.             


1-tkts titti left

TKTS ticket booth competition Times Square, NYC-Visualization

Times Square is one of the most visually dynamic locations in the world.  The triangle island where the TKTS pavilion exists sits in an urban room with an ever changing dense wallpaper of visual imagery.  Al Dragani, the architect who asked for these visuals, sought a contextual approach by creating a simultaneous “sponge and mirror” of the immediate surroundings.  On color LCD panels cladding the TKTS box, the masses waiting in line were projected and magnified on the pavilion surfaces.  This enhanced “see and be seen” nature of the environment and involved the pedestrian at a level akin to the surrounding over-the-top visual display.  with Al Dragani & Vivek Ghimire

Unfortunately, another entry was selected, which has terraced seating that glows TKTS red from its glass treads.  Which is great when the weather is nice…which is only half the time.

2-tkts low 3-tkts titti right 4-tkts interior 5-tkts pav